Składniki:
śmietana kremówka 36%, 900 ml
serek mascarpone, 250 g
cukier puder , 3 łyżki
ekstrakt waniliowy, 1 szt.
jajka, 5 szt.
mąka pszenna, 3/4 szkl.
cukier , 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana, 1/4 szkl.
lukier kolorowy, rurki waflowe, dekoracyjne stokrotki i motylki,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Danuta (Miedźno)
(Głosów: 12)
Sposób przyrządzania: Biszkopt : Tortownice należy wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarujemy. Białka oddzielić od żółtek , z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksować. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując. Piekarnik nagrzać do 160 c, biszkopt piec 30-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Krem : Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem. Wierzch tortu udekorować kolorowym lukrem, kwiatuszkami i motylkami lub innymi dekoracjami. Na koniec cały tort wokół dekorujemy rurkami. SMACZNEGO!!!