Składniki:
filety z tilapi, 2 sztuki
cytryna, sok z 1/2 do skropienia
sól, biały pieprz , do posypania ryby
zimne masło , kilka wiórków do obłożenia ryby
sos nr.1 - pomidorowo-cebulowy:,
cebula pokrojona w talarki, 2 większe
olej do smażenia cebuli, 4 łyżki
przecier pomidorowy, 200 g
1 -2 listki laurowe + 3 ziela angielskie + sól i pieprz do smaku,
sos nr. 2 - serowo - porowy :,
1 większy por - tylko biała część pokrojony w krążki,
masło do przysmażenia pora, 50 g
słodka śmietanka 10 %, 100 ml
serek topiony kremowy , 100 g
1-2 ząbki przeciśniętego czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól i biały mielony pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Wiesława (Gdańsk)
(Głosów: 24)
Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika (190 stopni na ok. 10 minut), podlać odrobiną wody (2-3 łyżki), piec 20 min.
w międzyczasie zrobić obydwa sosy na 2-ch patelniach: cebulę pokrojoną w talarki przeszklić na oleju, dodać przecier połączony w wodą w ilości 1:2, dodać przyprawy i ewentualnie dosmaczyć odrobiną cukru.
Pokrojony por przesmażyc na maśle, dodać śmietankę, serek topiony, czosnek, koperek, sól i biały pieprz, wymieszać
Wyjąć zapiekane filety, na każdy wyłożyć przygotowane sosy i wstawić na 10 minut do piekarnika.
Pyszne danie rybne, świetnie sprawdzi się na każdym stole.