Składniki:
Jogurt naturalny typu pgreckiego, 2 szt x 250 g
śmietana 30%, 500 ml
galaretka wiśniowa, 1 szt
galaretka agrestowa, 1 szt
galaretka cytrynowa, 1 szt
żelatyna, 1 łyżeczka
cukier puder, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Teresa (Łaskarzew)
(Głosów: 1206)
Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wrzącej wody i wylać na talerz do stężenia.
Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance wrzącej wody i wylać na talerz do stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzątku, dodać łyżeczkę żelatyny i pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo jogurt ciągle ubijając.
Stężałą galaretkę agrestową i wiśniową pokroić w grubą kostkę.
Do masy śmietanowo-jogurtowej wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie i dodać pokrojoną galaretkę wiśniową i agrestową. Wylać do tortownicy i włożyć do lodówki.