Składniki:
Wołowina ( na jlepiej na gulasz), 0,5 kg
Świeża papryka chili, 1 szt
Czosnek, 2 ząbki
Pasta paprykowa - ostra ( np harrisa), 3 łyżki
Sos sojowy, 2 - 3 łyżki
Mango, 1 szt
Czerwona cebula, 1 szt
Świeża kolendra, 1 szt
Ziemniaki, 0,5 kg
Mleko kokosowe, 250 - 300 ml
Masło, 2 łyżki
Masło klarowane, 1 łyżka
Gałka muszkatołowa, 0,5 łyżki
Słodka papryka , 1 łyżka
Sól, 3-4 łyżki
Pieprz czarny mielony, 1 łyżka
Oliwa z oliwek, 1 łyżka
Świeża melisa, 1 szt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Aleksandra (Radom)
(Głosów: 73)
Marynowanie mięsa: Wołowinę pokroić na kawałki i wrzucić do salaterki. Dodać do niej pokrojony na kawałki czosnek, papryczkę chili ( bez pestek), ostrą pastę paprykową, oliwę z oliwek, sos sojowy i słodką paprykę. Salaterkę zakryć folia i odstawić do lodówki - najlepiej na noc, a min. na 1 h. Rozgrzać patelnię i podsmażyć zamarynowane mięso dodając łyżkę soku z cytryny. Gdy zbrązowieje dolać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu przez ok 1,5 h ( w zależności od rodzaju i miękkości wołowiny czas duszenia może ulec wydłużeniu lub skróceniu). Od czasu do czasu należy dolewać wodę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać odrobinę soli pamiętając o tym, że sos sojowy jest sam w sobie dosyć słony. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i słodką papryką. W międzyczasie ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, odparować i zgnieść na puree. Do ziemniaków dodać masło, mleko kokosowe i gałkę muszkatołową. Wymieszać do uzyskania aksamitnej konsystencji. Salsa z mango: połówkę mango pokroić w drobną kostkę, dodać do niego drobno pokrojoną czerwona cebulę, posiekaną melisę ( kilka listków) i odrobinę oliwy z oliwek. Chipsy z mango: mango pokroić na plasterki wraz ze skórką. Rozgrzać teflonową patelnię, posmarować ją klarowanym masłem i smażyć na niej owoce aż się przypieką. Na środku talerza ułożyć koksowe puree, a na nim ułożyć sos z wołowiny. Danie otoczyć salsą z mango i udekorować chipsami z mango oraz listkami świeżej kolendry i melisy. Smacznego!