Składniki:
polędwiczka wieprzowa, 1 szt.
pistacje, 70 g
pieprz biały, do smaku
oliwa z oliwek, do smażenia
zioła prowansalskie, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Ząbki)
(Głosów: 4544)
Polędwiczka wieprzowa z orzechami to prosty i smaczny przepis na pieczyste mięso. Idealnie pasuje na niedzielne, rodzinne spotkanie. Jest to bardzo szlachetne danie i niepowtarzalnym smaku. Co ciekawe, w tym przepisie nie znajdziecie orzechów w tradycyjnej postaci, ponieważ są to orzechy pistacji. Tak, pistacje to również orzechy. Polecam wszystkim amatorom wieprzowiny! Polędwiczki doprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i obtaczamy w pokruszonych, a następnie posiekanych pistacjach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika (185 st. C.) na 10 minut. Polędwiczki wyciągamy i odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło. Danie możemy podać z sałatką obiadową (przepis). Smacznego!