Składniki:
mąka pszenna, 200 g
masło, 100 g
jogurt grecki, 2 łyżki
cukier, 2 łyżki
krem malinowy,
serek mascaropne , 250 g
żelatyna, 1 łyżeczka
maliny, 200 g
cukier, 1/4 szklanki
dekoracja,
jeżyny, 100 g
winogrono drobne, 1 kiść
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Poznań)
(Głosów: 992)
Maliny przesypuję do rondelka, dodaję cukier i zagotowuję. Przecieram przez sitko. Żelatynę rozpuszczam w łyżce gorącej wody i dodaję do malin. Odstawiam do lodówki do stężenia na noc. Na drugi dzień miksuję blenderem chwilę. Odkładam 3 łyżki galaretki do dekoracji. Serek mascarpone rozrabiam mikserem, dodaję galaretkę i ubijam do jednolitej konsystencji. Masło kroję na małe kawałki , przekładam do miski, przesiewam mąkę, dodaję cukier, jogurt i zagniatam bardzo krótko. Wkładam do lodówki na godzinę. Foremki tarteletek smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 6 kulek i każdą wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam z papieru do foremek i mocno dociskam. Nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 170 stopni. Zimne tarteletki smaruję kremem, galaretkę malinową przekładam do szprycy i wyciskam na kremie. Dekoruję owocami.