Składniki:
Szyjka, skrzydła, pałki i podroby z gęsi,
gęsia krew, 1 szkl
mąka, 1,5 łyżki
marchew , 2
pietruszka, 2
kawałek selera ,
połowa pora ,
liście laurowe, 2-3 szt
ziarenka ziela angielskiego , 3-4szt
ocet, 2-3 łyżki
cukier, 1-2 łyżki
majeranek, sól , pieprz,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Ewa (Brodnica)
(Głosów: 9)
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego pół łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej gęsiej krwi wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania). Dobra rada. Odlanie mniejszej ilości w garnek (starać się bez nadmiaru tłuszczu), odstawienie z gazu, zakwaszenie i wlewanie rozrobionej z mąką krwi i dopiero zagotowanie - jest po to, by wlewana krew się nie zwarzyła. No i co najważniejsze nie może zabraknąć klusek albo makaronu ;). Do ozdoby w czarninę można włożyć śliwki z kompotu.