Składniki:
margaryna, 0,5 kostki
kakao, 1,5 łyżki
Nutella, 0,5 łyżki
woda, 3-4 łyżki
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 2 sztuki
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
mąką pszenna, 3/4 szklanki
śmietana 30%, 400 ml
śmietan fix, 2 saszetki
barwnik czerwony, odrobinka
ozdoby lukrowe, kilka sztuk
cukier puder, 4 łyżki
Przygotowanie ciasta: Margarynę, kakao, nutellę, wodę oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu mieszając aż do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki. Do mąki dodajemy też przestudzoną masę kakaową. Nie musi ona być zimna ale ważne żeby nie była gorąca. Ubite na sztywno białka dodajemy do masy kakaowej wymieszanej z mąką i delikatnie mieszamy żeby białka nie opadły i nadały puszystości ciastu. Ciasto wylewamy do muffinkowych foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Polecam sprawdzać patyczkiem, bo wymagany czas może być krótszy gdyż ciasto szybko się piecze. Babeczki studzimy na kratce. Przygotowanie śmietany. Dobrze schłodzoną śmietanę chwilę ubić. Dodać do niej cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać odrobinkę barwnika spożywczego. Tak przygotowaną śmietanę nakładać rękawem cukierniczym na wystudzone babeczki. Udekorować lukrowymi motylkami, kwiatkami itp. wedle upodobań. :) SMACZNEGO :)