Składniki:
białka jaj , 6 szt.
cukier kryształ, 300 g
ocet winny biały, 3 łyżki
mączka ziemniaczana, 3 łyżki płaskie
aromat np.waniliowy,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Aneta (Łochów)
(Głosów: 1001)
Białka jaj (najlepiej schłodzone) wbić do dużej miski dodać szczyptę soli ,ubijać na sztywno dodając po jednej łyżce cukru. Bardzo ważne; kolejną porcję -łyżkę -cukru dodajemy wtedy jak poprzednią dobrze ubijemy, jak rozpuści się w białkach ,nie będzie wyczuwalny ani widoczny. Pod koniec ubijania dodajemy ocet, mączkę i aromat. Ubita masa musi być bardzo gęsta,sztywna i lśniąca. Tak przygotowaną masę nakładamy szprycką lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w nagrzanym piekarniku w temp 110-120 stopni przez ok 1 godz. wszystko zależy od możliwości piekarnika, w razie czego sprawdzamy czy bezy są już wysuszone-powinny być sztywne nie mogą uginać się pod palcem.Bezy przechowujemy najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z takiej porcji wychodzi dwie duże piekarnikowe blachy bezików ok. 37x37 .Smacznego!