Składniki:
Filet z piersi z kurczaka Świat Drobiu, 500g
Placki tortilli Danie Express, 4szt.
Papryka żółta, 1szt.
Czosnek, 3 ząbki
Cebula, 1szt.
Papryka czerwona, 1szt.
Ser edamski Serovit, 250g
Czerwona fasola, 1 puszka
Olej,
Limonka, sok z 1/2 szt.
Sól,
Pieprz,
Ostra czerwona papryka w przyprawie,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aleksandra (Zgorzelec)
(Głosów: 4200)
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy kurczak się zarumieni dodajemy do niego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skrojoną w kostkę cebulkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką wedle uznania. Tak przygotowanego kurczaka odkładamy do czystego naczynia. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w paski żółtą i czerwoną paprykę. Po chwili smażenia doprawiamy ją solą, pieprzem, ostrą papryczką, a następnie skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z połówki limonki. Paprykę ściągamy z ognia, gdy będzie ona dostatecznie miękka. Następnie odsączoną fasolkę przekładamy do czystego naczynia. Skrapiamy ją sokiem z połówki limonki i wlewamy 3 łyżki oleju. Wszystko razem blendujemy. Zblendowaną fasolkę mieszamy wraz z podsmażoną na patelni papryką. Odkładamy na bok. Do osobnego naczynia ścieramy ser na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki należy umieścić na spodzie tortilli. Spód tortilli posypujemy najpierw startym serem, na ser kładziemy przygotowanego kurczaka. Następną warstwą jest zblendowana fasolka wymieszana z papryką. Na koniec znów posypujemy serem i nakładamy na wierzch drugi placek tortilli. Tak przygotowaną tortillę lekko uciskamy rękoma, aby wszystkie składniki mogły się ze sobą połączyć. Tortille umieszczamy na suchej, lekko rozgrzanej patelni. Smażymy z dwóch stron, tak aby ser rozpuścił się w środku. Należy ostrożnie przerzucać tortille, aby składniki, które znajdują się w środku nie wyleciały. Podsmażoną tortillę ściągamy z patelni i kroimy ją w trójkąty. Tortillę proponuję podać z guacamole. Składniki: 1 szt. awokado, 1 szt. limonki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i szczypta ostrej papryki. Przygotowanie: Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Łyżeczką wybieramy miękki środek i przekładamy go do miseczki. Do miseczki dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, 2 łyżki oliwy oraz doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką wedle uznania. Całość delikatnie rozgniatamy widelcem. Życzę smacznego!