Składniki:
por, biała część
mięso wieprzowe np. szyna, łopatka, ok. 80 dag
masło , ok. 10 dag
olej, łyżka
papryczka chilli, 1/4 strączka
mleczko kokosowe , puszka (400 ml)
przyprawa curry , łyżka
sól, do smaku
pieprz, szczypta
ryż , 4 woreczki
masło, pół kostki
kurkuma, szczypta dla koloru
sól do smaku,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
EDYTA (SADURKI)
(Głosów: 21)
Na dużej patelni rozpuszczamy masło z łyżką oleju, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy por pokrojony w pół talarki, lekko podduszamy. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości, następnie wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, wsypujemy przyprawę curry, dusimy do odparowania wody (zgęstnienia sosu), doprawiamy solą i pieprzem.
KOPCZYKI Z RYŻU: W garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy woreczki z ryżem, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu jeszcze gorący ryż przekładamy do miski dodajemy pół kostki masła, wsypujemy szczyptę kurkumy i jeśli nie jest słony dosalamy. Niewielką miseczkę smarujemy masłem, nakładamy ryż i robimy na talerzu kopczyki, które polewamy gulaszem. SMACZNEGO. :-)