Składniki:
mąka, 1,5 szklanki
cukier, 1,5 szklanki
mleko, 0,5 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
masło, 125 g
jaja, 2 sztuki
cytryna, 1 sztuka
cukier puder, 500 g
zapach waniliowy , 1 łyżeczka
truskawki, 500 g
cukier trzcinowy, 5 łyżek
jogurt naturalny typu greckiego Tolonis, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Katarzyna (Mrągowo)
(Głosów: 11)
Ciasto: Najpierw należy połączyć składniki płynne, następnie dodać sypkie.Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do form na muffinki. Piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut.Ciepłe Muffiny wyłożyć na kratce do ostygnięcia. Krem waniliowy: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą,puszystą masę(cukier waniliowy,masło,2 łyżki jogurtu naturalnego oraz zapach waniliowy) . Krem wkładamy łyżką do szprycy,rozprowadzamy po muffinach. Truskawki karmelizowane: Truskawki wrzucamy na patelnię,gdy zaczną puszczać sok dodajemy cukru,gdy się już skarmelizują odstawiamy do ostygnięcia.Polewamy muffiny na samym końcu. Smacznego!