Składniki:
Jaja Ale Jaja, 5 szt.
cukier, 1 szkl.
budyń czekoladowy, 1 opakowanie
kakao, 3 łyżki
mąka pszenna, 1 szkl.
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
sól, szczypta
MASA:,
śmietanka kremówka 30-36%, 600 ml
serek waniliowy homogenizowany, 150 g
cukier puder, 4 łyżki
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
żelatyna, 3 łyżeczki
mleko, 1/3 szkl.
banany, około 1kg
cytryna, 1 szt.
galaretka cytrynowa, 3 opakowania
czekolada, 100 g
dżem wiśniowy, 1 słoik
PONCZ,
woda,
cytryna,
cukier,
alkohol,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Monika (Lubań)
(Głosów: 60)
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Mieszając dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm) Pieczemy około 30-35 min w temp. 160-170 stopni do suchego patyczka. Galaretka: 3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Schłodzoną wlewamy do ubitej śmietany dopiero chwilę przed wyłożeniem jej na galaretkę. Poncz: Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Wszystkie składniki dodaję do smaku. Przygotowanie ciasta: Biszkopt przecinamy na połowę, nasączmy wcześniej przygotowanym ponczem i smarujemy cienką warstwą dżemu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się ścięła. Na galaretkę wykładamy 2/3 masy śmietanowej i przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch posypujemy startą czekoladą.