Składniki:
Ciasto : 100 g mąki pszennej, 20 g cukru pudru (lub zwykłego cukru)
60 g masła, 1 żółtko (lub łyżka śmietany)
Krem : opakowanie serka Danio - waniliowy, opakowanie serka Mascarpone
łyżka cukru waniliowego, łyżka cukru
żółtko, dodatkowo owoce, w moim przypadku maliny i jagody
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Agata (Ruda Śląska)
(Głosów: 20)
Ciasto.. suche składniki wymieszaj i wsyp na stolnicę. Potem dodaj zimne masło i posiekaj.
W górce mąki z posiekanym masłem zrób dołek i dodaj żółtko. Energicznie wyrób gładkie ciasto. Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Krem.. do dużej miski włóż serek Danio, serek Mascarpone, cukier i cukier waniliowy oraz żółtko. Wszystko wymieszaj mikserem na gładką masę. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż je na blachę do pieczenia tart. Piecz aż stanie się złote (ok. 25 min) w 180*C. Gdy ciasto po upieczeniu wystygnie, wylewamy na nie nasz krem. Na wierzchu układamy ulubione owoce i posypujemy je cukrem pudrem.