Składniki:
tymianek świeży , 2 garście
czosnek granulowany , 1 łyżka
zioła prowansalsie , 1 łyzka
sól , szczypta
pieprz , do smaku
oliwa z oliwek , 5 łyżek
polędwiczka wieprzowa, ok. 400g
ciasto francuskie, 1 opakowanie
jajka, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Sebastian (Zabrze)
(Głosów: 1036)
Polędwice wieprzową umyć i oczyścić ze ścięgien. Świeży tymianek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i 3 łyżki oleju przełożyć do miski i zblendować. Następnie w powstałej mieszance ziołowej zamarynować polędwiczkę pozostawiając ją w lodówce przynajmniej na 1 godzinę, najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu polędwiczkę oczyścić z nadmiaru ziół i podsmażyć na reszcie oliwy z każdej strony przez chwile tak aby pory się zamknęły. Następnie przekładamy polędwiczkę do foli aluminiowej (kładziemy na błyszczącą stronę foli) i czekamy aż przestygnie. Ciasto francuskie rozłożyć , ściąć nierówne boki ( przydadzą się do dekoracji ) posmarować rozbełtanym jajkiem. Na ciasto ułożyć mieszankę ziół powstałą po marynowaniu. Na trawkę z ziół ułożyć przestygniętą polędwiczkę , posolić i popieprzyć z każdej strony. Zawinąć w ciasto francuskie i ułożyć złączeniem do spodu. Na wierzch ciasta można wykorzystać pozostałe kawałki ciasta i udekorować je, następnie posmarować resztką jajka. Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do lodówki na 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 190*C , wkładamy polędwiczkę i pieczemy przez 25 min nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze przez 5 minut w piekarniku aby doszła. Tak przygotowaną polędwiczkę można podawać z ryżem jak i upieczonymi ziemniaczkami w kształcie półksiężyców.