Składniki:
białka, 150 ml
cukier, 220 g
mąka ziemniaczana , 1 łyżeczka
ocet ryżowy, 1 łyżeczka
kremówka, 500 ml
serek mascarpone, 2 łyżki
laska wanili, 1
cukier puder, 2 łyżki
poziomki, 250 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Paulina (Goleniów)
(Głosów: 120)
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na papier formując 12 krążków,. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut. Po tym czasie bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne, piankowe. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.
Krem: Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem, mascarpone i ziarenkami z laski wanilii. Wyłożyć krem na bezy i posypać poziomkami. Smacznego !