Składniki:
Mąka na pizzę włoską, 300 g
woda, 200 ml
Drożdże Babuni, 100 g
sól, 1 g
cukier, 6 g
olej, 60 ml
szpinak Baby, 300 g
pomidory, 200 g
ser Delikate Blue, 100 g
ser Edamki Serovit, 150 g
ser Mozzarella Sottile Gusto, 100 g
czosnek granulowany Prymat, 2 g
Oliwa z oliwek Sottile Gusto, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Barbara (Warszawa)
(Głosów: 15)
Przepyszna, rozpływająca się w ustach pizza na idealnie cienkim, chrupiącym cieście. Kruchy szpinak oraz aromatyczne sery to idealne, aromatyczne połączenie, które gwarantuje Ci niebiańską ucztę. Drożdże rozdrabniamy w 50 ml lekko podgrzanej wody, dodajemy cukier. Zostawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, olej oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na około pół godziny. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, roztapiamy na patelni 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pomidory i smażymy do miękkości oraz odparowania soku. Roztapiamy 0,5 łyżki masła, wrzucamy szpinak, doprawiamy granulowanym czosnkiem Prymat.Smażymy około 3 minut. Ser Delikate Blue oraz Mozzarella Sottile Gusto kroimy w cienkie plastry. Ser Edamski Serovit ścieramy na grubych oczkach na tarce. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, przekładamy na blachę o wymiarach 30 cm x 40 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy na ciasto szpinak oraz trzy rodzaje sera. Posypujemy przyprawą Oregano Prymat. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15-20 min. w temperaturze 200 stopni. Druga, alternatywna wersja na fotografii, ze świeżymi pomidorami, oraz serami. Smacznego!