Składniki:
serek mascarpone, 250 g
śmietanka kremówka, 900 ml
ekstrakt waniliowy, 2 kropelki
masło, 225 g
cukier, 220 g
białko, 5 sztuk
mąka pszenna, 350 g
proszek do pieczenia, 4 łyżeczki
mleko, 1,5 szklanki
barwniki spożywcze, 5 sztuk
cukier puder, 6 łyżek
Masło utarte na gładką masę mieszamy z białkami i ekstraktem. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Otrzymane ciasto dzielimy na 5 części układając je na oddzielnych blaszkach dodając barwnik do każdej z nich. Placki pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190 ºC. Krem wykonujemy z ubicia śmietanki kremówki - po ubiciu dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Do utartej masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Placki przekładamy na zmianę kremem. SMACZNEGO!!