Składniki:
serek mascarpone, 250 ml
śmietana 30%, 250 ml
cukier puder, 2 łyżki
zielona galaretka, 1 opakowanie/ szt.
porzeczki , 1/2 szkl.
wiśnie, 1 szkl.
herbatniki Bonitki, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Mariusz (Humniska)
(Głosów: 6)
Dno formy wykładamy herbatnikami układając jeden obok drugiego. Do naczynia wlewamy śmietanę 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Kolejno dodajemy serek mascarpone, porzeczki i wydrylowane wiśnie. Miksujemy, aby owoce rozbiły się w kremie śmietanowym. Tak przygotowany krem wykładamy na herbatniki i wkładamy na 30 min. do lodówki aby stężał. Galaretę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i wylewamy na krem śmietanowy. Dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy na zimno prosto z lodówki. SMACZNEGO!!!