Składniki:
mleko, 1 litr
krakersy Lajkonik, 3 duże paczki
cukier, 3/4 szklanki
śmietana tortowa Łowicka, 1,2 l śmietany
płatki migdałowe, 60 g
cukier waniliowy, 1 szt.
masło, 25 dkg
mąka pszenna , 1 szklanka
budyń śmietankowy bez cukru, 1 szt.
mąka ziemniaczana, 1 pełna łyżka
jajko, 1 szt.
śmietanfix, 2 szt.
gotowa masa krówkowa Bakalland, 2 puszki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Zgierz)
(Głosów: 153)
Wykonanie: Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczana, budyń, i jajko zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane mleko z dodatkami stale mieszając, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć, do dobrze utartego dodawać porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę. Gotową masę krówkową w puszkach zanurzyć w ciepłej wodzie aby dała się lekko rozsmarować. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.
Śmietanę ubić z 2 opak śmietanfix, można dodać cukier puder (1 łyżkę). Przełożenie ciasta: Spód dużej blachy wyłożyć papierem, ułożyć krakersy, masę budyniową, krakersy, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana, wierzch posypać płatkami migdałów. Gorąco polecam, po prostu rewelacja :)