Składniki:
mąka pszenna, 550g
Miód Wielokwiatowy , 300g
Cukier Puder, 100g
Masło, 120g
Jajko, 1szt.
Soda oczyszczona, 4 łyżeczki
Przyprawa do piernika, 40g
Kakao (opcjonalnie), 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Edyta (Pieńsk)
(Głosów: 2)
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC. Dekorować. ;)