Przepis konkursowy

PIERNICZKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 550g
Miód Wielokwiatowy , 300g
Cukier Puder, 100g
Masło, 120g
Jajko, 1szt.
Soda oczyszczona, 4 łyżeczki
Przyprawa do piernika, 40g
Kakao (opcjonalnie), 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Edyta (Pieńsk)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC. Dekorować. ;)
Ziemniaczane bułeczki ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Ziemniaczane bułeczki...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4
Aromatyczny łosoś pod indyjską chmurką
Aromatyczny łosoś pod...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4402
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, szafranem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, imbirem, podane z grillowaną gruszką
Zupa krem z dyni z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4236
Makaron pod serową pierzynką
Makaron pod serową...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 274
Pasta a la Termoli
Pasta a la Termoli
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1536
Małże Nowozelandzkie na miętowym carpaccio z pomarańczy
Małże Nowozelandzkie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 151