Składniki:
tuńczyk w puszcze, 2 szt.
ser feta, 1 opakowanie
szpinak mrożony, 0,5 opakowania
pomidor, 2
śmietana, 100g
czosnek, 2 ząbki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, zioła prowansalskie, 2 łyżki masła, do smaku
składniki na 12 naleśników,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Weronika (Siedce)
(Głosów: 78)
Rozrabiamy ciasto na naleśniki i smażymy. W międzyczasie do rondelka wrzucamy szpinak oraz łyżkę masła z odrobiną wody. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, gałkę, sól i pieprz. Chwilę dusimy i dodajemy śmietanę. Tuńczyka mieszamy z rozdrobnionym serem feta i dodajemy pieprz do smaku. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz z tuńczyka, na środku kładziemy plasterek pomidora i składamy jak kopertę (2x bok, góra i dół). Naczynie ceramiczne/żaroodporne smarujemy olejem i kładziemy złożone naleśniki; polewamy sosem szpinakowym i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ewentualnie gdy nam się spieszy możemy je podsmażyć i polać sosem na talerzu. Można również posypać startym żółtym serem.