Składniki:
mąka pszenna, 300 g
margaryna, 100 g
jajka, 9 szt.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
ser biały mielony, 1 kg
cukier puder, 100 g
olej, 1/2 szkl.
cukier kryształ, 2 i 1/2 szkl.
mus z dyni, 2 szkl.
śmietana 30%, 1 szkl.
budyń śmietankowy, 2 szt.
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
wiórki kokosowe, 200 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Dominika (Humniska)
(Głosów: 5)
Obraną ze skórki dynię należy zatrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na ogniu około 20 min. Zblendować. Następnie do misy wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 żółtka i 1 całe jajko. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy masę serową: ser biały, olej, 2 szkl. cukru kryształu, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, budynie, mus z dyni, 4 żółtka i 2 całe jajka miksujemy na gładką masę i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni. Pozostałe białka ubijamy na sztywno z 1/2 szkl. cukru kryształu i dodajemy wiórki kokosowe. Wyciągamy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu piankę kokosową. Pieczemy kolejne 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasta i ostygnięciu można je udekorować. Ja do dekoracji użyłam musu z dyni, rozpuszczonej deserowej czekolady oraz listków z masy marcepanowej.