Składniki:
młoda średnia cukinia, 1 szt.
mąka tortowa, 8 łyżek
jajka, 2 szt.
płatki owsiane, 6 łyżek
posiekana natka pietruszka, 1 łyżka
mała cebula, 1 szt.
duży ząbek czosnku, 1 szt.
pieprz, do smaku
sól lub vegeta, do smaku
szczypiorek, do smaku
oliwa z oliwek Soleada, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Kraków)
(Głosów: 8)
Sposób przygotowania: Umyć cukinię, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Do startej cukinii dodać mąkę oraz jajka. Dołożyć płatki owsiane, cebulę drobno posiekaną, wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i sporą szczyptę soli lub vegetą. Smażyć jak placki ziemniaczane na oliwie z oliwek Soleada. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku kuchennym. Sos do placuszków: jogurt naturalny, kwaśna śmietana i posiekany szczypiorek. Serwować żonie z uśmiechem na twarzy na dużym eleganckim talerzu :) Życzę smacznego!