Składniki:
Pszenna mąka, 1,2 kg
Żółtka, 3 szt.
Masło, 100g
Drożdże, 30g
Cukier, 1/3 szkl.
Mleko, 2/3 szkl.
Cukier waniliowy , 2 łyżki
Jagody, 2,5 szkl.
Cukier puder, 1,7 szkl.
Jajko, 1 szt.
Wrząca woda, 6 łyżek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Dawid (Nowe Zgagowo)
(Głosów: 149)
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min.. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia masła, ostudzić. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Mąkę przesiać do miski razem z solą, dodać mleko z masłem, cukier, zaczyn drożdżowy, żółtka, cukier waniliowy, wszystko wymieszać łyżką a na koniec dobrze zagnieść i odstawić na ok. 60 min do podwojenia objętości ciasta. Ciasto przykryć ściereczką. Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru i odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na ok. 9 części. Uformować z nich placuszki o średnicy około 10-13cm, nałożyć na środek jagody, skleić brzegi i stworzyć bułeczkę. Jagodzianki ułożyć na wyłożonej papierem blasze miejscem sklejenia do dołu. Odstawić na 15min, w tym czasie ustawić piekarnik na 180oC (góra-dół). Podrośnięte bułeczki posmarować jajkiem(Jajko roztrzepać trzepaczką lub widelcem) i wstawić do piekarnika. Piec około 20min aż do ładnego zarumienienia. Cukier puder i wodę wymieszać w misce i polukrować jeszcze ciepłe jagodzianki. Do upiększenia bułeczek można je posypać jagodami.