Przepis konkursowy

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka Ale Jaja, 3 sztuki
cukier, 3/4 szklanki
mąka, 1 szklanka
truskawki, 300 g
galaretka truskawkowa, 2 sztuki
serek homogenizowany, 4 opakowania
serek mascarpone, 250 g
żelatyna, 1,5 łyżeczki
cukier, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marian (Jaworzno)
(Głosów: 17)


Zostań mistrzem kuchni

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukier, a następnie żółtka. Na koniec przesiewamy mąką i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 20 min. w temp. 180 C. Galaretki rozpuszczamy w 700 g wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Serek homogenizowany ubijamy, dodając po łyżce serka mascarpone oraz cukier. Jeśli masę mamy sztywną możemy nie dodawać żelatyny. Jeśli jednak masa jest lejąca dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Taką masę wylewamy na biszkopt i schładzamy ok 30-40 min. Na sztywną masę układamy owoce - truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce - najlepiej przez całą noc. Smacznego !!
Tort czekoladowy z kremem wiśniowym
Tort czekoladowy z...
30 min. 8 średni
Głosów: 4
Grzybki
Grzybki
30-60 min. 6 średni
Głosów: 17
Spaghetti w sosie serowo - szpinakowym
Spaghetti w sosie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Ryba po grecku
Ryba po grecku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Miodowy Orzechowiec
Miodowy Orzechowiec
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 244
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane
30-60 min. 4 średni
Głosów: 132