Przepis konkursowy

FILET Z KURCZAKA MARYNOWANY W CZERWONYM PESTO PODSMAŻONY I UPIECZONY POŁOŻONY NA WŁOSKIM PROSCIUTTO Z DODATKIEM DUSZONEJ CUKINI Z SEZAMEM ORAZ MIESZANKĄ SAŁAT Z MOZZARELLĄ I POMIDORKAMI CHERRY I KWIATAMI GROSZKU POLANĄ SOSEM KOPERKOWO-ZIOŁOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
filet z kurczak, 500 g
cukinia, 2 szt
miks sałat, 1 op.
mozzarella - małe kulki, 1 op.
pomidory cherry, 20 szt.
ziarno sezamu, 3 łyżki
szynka prosciutto, 2 plastry
czerwone pesto, 100 ml
masło, 3 łyżki
olej rzepakowy, 50 ml
kwiaty groszku - opcjonalnie, 12 szt
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, do smaku
czosnek, 3- 4 ząbki
sok z cytryny, 1-2 łyżki
cukier, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Maciej (Zielona Góra)
(Głosów: 123)


Zostań mistrzem kuchni

Wszystkie potrzebne składniki na to danie zakupiłem w Biedronce. Filet z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, odsączamy, a następnie nacieramy czerwonym pesto, obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin, dlatego warto mięso przygotować nawet dzień wcześniej lub z samego rana. Jedną cukinię obieramy, drugą pozostawiamy ze skórką. Kroimy w drobną kostkę lub tworzymy miks - większe i mniejsze kawałki, to już zależy od naszej inwencji. Cukinię podgotowujemy w niewielkiej ilości wody (jeśli zrobiliśmy nierówne kawałki, to najpierw wrzucamy te większe, następnie mniejsze, które potrzebują krótszego czasu do ugotowania). Po kilku minutach, kiedy cukinia zaczyna mięknąć, dodajemy masło, dzięki temu będzie miała łagodny mleczno-maślany smak. Można ją też ugotować i poddusić w niewielkiej ilości mleka. Dodajemy do cukini czosnek, trochę soli, pieprzu oraz sezam. Tak zmieszane składniki dusimy jeszcze kilka minut. Nie możemy pozwolić, aby cukinia całkowicie się rozgotowała. Jednak jeśli już nam się to zdarzy, wystarczy całość zmiksować przy pomocy blendera i wtedy mamy wersję z pastą z cukini. Na talerzu, na którym będziemy podawać potrawę układamy sałaty, na nią kładziemy mozzarellę, przekrojone pomidorki, kwiaty jeśli ich używamy. W przygotowaniu sałat, co do doboru składników mamy dowolność, można dodawać co się chce. Do sałaty przygotowujemy prosty sos. Można go oczywiście kupić, ale przygotowanie zajmuje moment. Do szklanki lub innego naczynia wlewamy wodę, sok z cytryny, olej, dosypujemy bazylię i oregano, dodajemy czosnek, szczyptę cukru do smaku oraz posiekany drobno koperek. Całość należy dobrze wymieszać. Sałatę polewamy sosem na 10-15 minut przed jedzeniem. Zamarynowane filety z kurczaka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, krótko po ok. pół minuty z każdej strony, po to tylko, aby zamknąć mięso. Podsmażone kładziemy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut w zależności od wielkości użytych filetów. Pieczemy pod przykryciem, aby nie wysuszyć mięsa. Na ostatnie kilka minut możemy odkryć mięso i ustawić funkcję przypiekania. Jaka temperatura? Hmm. 150st. powinno wystarczyć. Upieczone mięso wykładamy na plasterek prosciutto, czyli szynki parmeńskiej, która jest produkowana w bardzo prosty sposób. Za to jej smak jest przewspaniały. Nie ma to oczywiście jak przywieść ze sobą z Włoch najprawdziwsze prosciutto, które wisi w sklepie i dojrzewa od roku czasu. Mniam. Obok mięsa wykładamy ciepłą cukinię. I właściwie nic więcej nie musimy tu dekorować, ozdobą jest już sałata z dodatkiem kwiatów. SMACZNEGO!
Nadziane kluski
Nadziane kluski
30 min. 6 łatwy
Głosów: 40
Budyniowe babeczki z polewą czekoladową
Budyniowe babeczki z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4262
Budyniowe z  galaretką
Budyniowe z galaretką
30 min. 6 średni
Głosów: 60
Placuszki marchewkowe z jabłkiem i cynamonem
Placuszki marchewkowe...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Sup Hed czyli tajska zupa grzybowa
Sup Hed czyli tajska...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 69
Kruche ze śliwkami
Kruche ze śliwkami
30 min. 8 średni
Głosów: 39