Składniki:
makaron Occhi di Lupo, 500 g
ser gouda, 120 g
ugotowane podgrzybki, 200 g
masło, 6 łyżek
szynka wiejska, 200 g
szynka prosciutto serrano, 160 g
cebula biała, 1 szt.
mąka, 3 łyżki
mleko, 2 szklanki
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Norbert (Łódź)
(Głosów: 111)
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Przygotowanie sosu beszamelowego: Mieszamy 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki i 2 szklanki mleka. Dodajemy połowę żółtego sera. Przygotowanie zapiekanki: Stapiamy 2 łyżki masła na dużej, głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Wkładamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy grzyby i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy oba rodzaje szynki (wiejska pokrojona w grubą kostkę, prosciutto w paski) i smażymy ok. 5 minut do kruchości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Duże naczynie do zapiekanek należy wysmarować masłem. Wkładamy połowę ugotowanego makaronu do naczynia i przykrywamy połową grzybów z szynką oraz polewamy połową beszamelu. W tej samej kolejności układamy drugą warstwę. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy gorące, świetnie smakuje z mieszanką sałat. SMACZNEGO!