Składniki:
makaron Tagliatelle, 200 g
pierś z kurczaka, 1 kg
szpinak, 200 g
czosnek, 3 ząbki
parmezan, 1 szlanka
śmietana 30%, 1 sztuka
oliwa z oliwek, 2 łyżki
przyprawy (gyros, sól, pieprz), proporcjonalnie
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Agnieszka (Puławy)
(Głosów: 4282)
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą gyros.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Po chwili, gdy czosnek się lekko zarumieni, dodajemy kurczaka.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy umyty i posiekany szpinak. Po 5 minutach wlewamy śmietanę i dodajemy tarty parmezan. Wszystko dusimy, aż sos trochę zgęstnieje.
Gdy sos jest już prawie gotowy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Gotowym sosem polewamy makaron.