Składniki:
Jajka, 4sztuki
Masło, 1łyżeczka
Mąka pszenna, 1łyżka
Serek Almette śmietankowy, 2sztuki
Czosnek, 4ząbki
Łosoś w plastrach, 400g
Sól,
Pieprz,
Szpinak baby,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Agnieszka (Sejny)
(Głosów: 3)
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Podsmażamy wcześniej umyty szpinak z czterema wyciśniętymi ząbkami czosnku, lekko solimy i pieprzymy, odsączamy na sitku i odstawiamy na bok aby ostygło .
Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę (dodać szczyptę soli).
Pianę dodajemy do szpinaku, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy. Całość wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 stopniach. Przestygnięty placek smarujemy serkiem Almette , na to układamy plastry wędzonego łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy ostrożnie jak roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, aby całość się przegryzła. SMACZNEGO.