Składniki:
masło, 200g
jajka, 5 szt.
mąka, 3 szkl.
sól, 1/4 łyżeczki
śmietana 18 %, 200 ml + 2 łyżki
cukinia, 2 szt.
cebula, 2 szt.
ser feta, 270g (opakowanie)
czosnek, 2 ząbki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Barbara (Łódź)
(Głosów: 4711)
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wysypać na blat i wsiekać w nią zimne masło(pokrojone na małe kawałki), następnie dodać sól, 2 jajka, 2 łyżki śmietany i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schować na 15 minut do zamrażarki. Po wyjęciu rozwałkować je, wyłożyć dokładnie dno i boki formy, a na koniec nakłuć spód widelcem. Piec przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Gdy spody tarty będą się piec, przygotować farsz. Umytą (nieobraną) cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i porządnie odsączyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy ta będzie gotowa dodać do niej cukinię, przemieszać i smażyć razem, aż odparuje większość płynu. W dużej misce roztrzepać lekko 3 jajka, dorzuć do nich pokruszony w dłoniach ser feta, przestudzoną cukinię z cebulą, wyciśnięte ząbki czosnku, śmietanę (200 ml) i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na upieczony spód wylać farsz. Wstawić tartę do piekarnika na następne 20-30 minut w 180°C. Po mniej więcej 15 minutach przełączyć piekarnik tylko na górną grzałkę, wtedy farsz się szybciej zetnie.