Przepis konkursowy

WŁOSKA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę typu 500, 500 g
drożdże świerze, 50 g
sól, szczypta
oliwa z oliwek, łyżka
cukier, łyżeczka
ciepła woda, 250 ml
sos pomidorowy, łyżka
szynka prosciutto, opakowanie
ser mozzarella, opakowanie
bazylia, listki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Jasło)
(Głosów: 101)


Zostań mistrzem kuchni

Wyrobić ciasto: do 500 g mąki na pizzę dodać pół kostki drożdży (50 g), łyżeczkę cukru, szczyptę soli i łyżkę oliwy. Dodać szklankę ciepłe wody i zagnieść w misce aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od ręki. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić kulę ciasta na dwie lub pozostawić w całości wówczas wyjdzie dużą porcja na dużej blaszce. Aby uformować okrągłą pizzę można pomóc sobie wałkiem. Na uformowanym cieście rozsmarować sos pomidorowy (najlepszy domowej roboty), rozłożyć plastry szynki prosciutto, porozrywać na kawałki mozarellę i dodać świeżą bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na najniższy poziom i piec około 15-20 min.
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 13
Chrupiąco - ziołowe niebo w gębie
Chrupiąco - ziołowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 93
Roladki drobiowe ze szpinakiem
Roladki drobiowe ze...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 24
Paella de marisco
Paella de marisco
30-60 min. 4 średni
Głosów: 17
Kukurydziane pancakes z owocami
Kukurydziane pancakes...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 54
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933