Przepis konkursowy

WŁOSKA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę typu 500, 500 g
drożdże świerze, 50 g
sól, szczypta
oliwa z oliwek, łyżka
cukier, łyżeczka
ciepła woda, 250 ml
sos pomidorowy, łyżka
szynka prosciutto, opakowanie
ser mozzarella, opakowanie
bazylia, listki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Jasło)
(Głosów: 101)


Zostań mistrzem kuchni

Wyrobić ciasto: do 500 g mąki na pizzę dodać pół kostki drożdży (50 g), łyżeczkę cukru, szczyptę soli i łyżkę oliwy. Dodać szklankę ciepłe wody i zagnieść w misce aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od ręki. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić kulę ciasta na dwie lub pozostawić w całości wówczas wyjdzie dużą porcja na dużej blaszce. Aby uformować okrągłą pizzę można pomóc sobie wałkiem. Na uformowanym cieście rozsmarować sos pomidorowy (najlepszy domowej roboty), rozłożyć plastry szynki prosciutto, porozrywać na kawałki mozarellę i dodać świeżą bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na najniższy poziom i piec około 15-20 min.
Kolorowy przekładaniec
Kolorowy przekładaniec
30-60 min. 8 średni
Głosów: 3998
Leśny mech
Leśny mech
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 69
Cebularze
Cebularze
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 256
Tarta mięsno-warzywna
Tarta mięsno-warzywna
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 58
Szpinakowa tabularaza
Szpinakowa tabularaza
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1428
Pizza z serowym  brzegiem
Pizza z serowym brzegiem
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2254