Składniki:
serek mascarpone, 2 x 250 g
śmietana 30 % , 2 x 330 ml
świeże lub mrożone maliny, 0,5 kg
cukier waniliowy, 2 łyżki
cukier puder, 2 łyżki
jajka, 6 sztuk
kakao, 2 łyżki
proszek do pieczenia, łyżeczka
żelatyna, 2 łyżeczki
cukier, 2/3 szklanki
mąka pszenna , 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana , 1/3 szklanki
herbata, 100 ml
nalewka malinowa, 100 ml
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Kamień Śląski)
(Głosów: 3)
W dużej misce ubijamy białka z łyżką cukru (resztę wsypujemy w trakcie ubijania) na pół sztywno, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Przesiewamy mąkę pszenną , ziemniaczaną , kakao oraz dodajemy łyżeczką proszku do pieczenia i mieszamy na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia. Pieczemy ok 30 -35 min. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy mrożone maliny oraz dolewany wcześniej przygotowanej żelatyny. Wystudzone ciasto dzielimy na trzy części, spód układamy na paterze, polewamy delikatnie przygotowanym wywarem z herbaty i nalewki z malin, można dodać także sok z cytryny. Na ciasto wykładamy krem śmietanowo-malinowy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy drugą część kremu i znowu przykrywamy ciastem. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do sztywnej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz łyżeczkę żelatyny. Tort wkładamy do lodówki na min. 4 godz ale najlepiej na całą noc.