Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 2 szt.
Szpinak mrożony, ok. 5 brykietów
Twaróg chudy, 1 opakowanie
Czosnek, 3 ząbki
Cebula, 1 główka
Kalafior, 1 mały bukiet
Pomidory, 2 sztuki
Sól, Według uznania
Pieprz, Według uznania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Ruda Śląska)
(Głosów: 14)
Jedną z cebul pokroić w półksiężyce, drugą w drobną kostkę. Czosnek posiekać na drobne kawałki. Kalafior gotować aż do miękkości i tylko lekko posolić wodę. Filety z piersi z kurczaka obsypać lekko pieprzem oraz solą. Rozciąć na pół tworząc kieszonkę. Szpinak rozmrozić na patelni stopniowo dodając posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawić według uznania.
Twaróg połączyć z utworzoną na patelni masą szpinakową - wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni. Utworzoną masą wypełnić przygotowane kieszonki w filetach.
Każdy z filetów obwinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika.
Czas, który obiad powinien spędzić w piekarniku to średnio 30-40 minut ( i tu również może się ten czas różnić w zależności od możliwości pieca w Twoim domu). Pod koniec pieczenia odkryć piersi aby się przyrumieniły. Ja pod koniec nacinam filety by masa mogła również wypływać lekko od góry. Z ugotowanego już kalafiora przygotować purée. Wyłożyć na talerz filety wraz z kalafiorowym purée oraz pokrojonymi w łódki pomidorami z cebulą w półksiężyce i wcinać :)
Smacznego!