Składniki:
Jajka, 2 szt
Maślanka, 150 g
Mąka Pszenna, 100 g
Proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
Cukier puder, 1 płaska łyżeczka
Sok pomarańczowy, 0,5 szkl
Olej roślinny, 2 łyżki
Maliny, Wg uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Weronika (Elbląg)
(Głosów: 11)
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, odstawić.
Żółtka połączyć z maślanką, sokiem pomarańczowym i wodą. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do ciasta (nie miksować). Następnie powoli dodać pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście delikatnie (dzięki temu placki będą miały puszystą strukturę).
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Nabierać 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażyć na złoto z każdej strony (ok. 1-2 minuty na stronę).
Przyozdobić malinami/miodem.