Składniki:
Filet z dorsza, 600g
Śmietana 12%, 200ml
Mleko, 250ml
Cebula biała, 2 sztuki
Cebula czerwona, 1/2 sztuki
Ugotowane różyczki brokuła, 300g
Pieprz cytrynowy, 1/2 łyżeczki
Koperek suszony, 1 łyżka
Sok z cytryny, 1 łyżeczka
Sól, 1/2 łyżeczki
Olej rzepakowy, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika Teresa (Szczecin)
(Głosów: 19)
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy lekko cebulę. Wlewamy mleko, sok z cytryny, wsypujemy pieprz cytrynowy i koperek. Układamy filety z dorsza. Zakrywamy przykrywką. Na małym gazie gotujemy do zmięknięcia ryby. Na koniec wkładamy ugotowane różyczki brokuła, zalewamy śmietaną. I pod przykryciem trzymamy jeszcze kilka minut do zagotowania. Doprawiamy solą do smaku. Po zdjęciu z gazu posypujemy czerwoną cebulką pokrojoną w piórka. Gotowe.