Składniki:
twaróg Delikate półtłusty, 50 dag
mąka Tortowa, 50 dag
margaryna Tortowa, 25 dag
marmolada, 1 op
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marlena (Wrocław)
(Głosów: 11)
Zagniatamy mąkę z margaryną i twarogiem i chłodzimy w lodówce 12 godzin, po tym czasie rozwałkowujemy i składamy wszystkie brzegi do środka i na pół i wstawiamy do lodówki na 2 godz godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i znowu składamy i chłodzimy kolejne 2 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy na 0,5 cm, wykrawamy kwadraty o bokach 5 cm na środek kładziemy trochę marmolady(najlepsza różana) i składamy rogi w kopertę lub trójkąt, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy do zrumienienia.Ciastka są bardzo dobre, sporo ich wychodzi z podanej porcji,nie są drogie, w smaku przypominają półfrancuskie.Polecam