Składniki:
Mąka na pizzę włoską, 1,5 szkl.
Oliwki Jumbo XL, 70g
Drożdże, 40g
Mleko, 175ml
Oliwa z oliwek, 30ml
Sól, 1 łyżeczka
Świeże figi, 3 szt.
Kapary, 2 łyżeczki
Cynamon, 0,5 łyżeczki
Rozmaryn, 1 łyżeczka
Pieprz grubomielony, wg uznania
Miód lipowy, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Remigiusz (Radom)
(Głosów: 120)
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Kiedy zaczną pracować dodajemy mąkę, sól i resztę mleka, następnie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Oliwki kroimy w kawałki (3 kawałki z 1 oliwki) i dodajemy do ciasta razem z oliwą z oliwek. Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy podsypać odrobiną mąki. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Świeże figi kroimy w 8 kawałków. Miód mieszamy z cynamonem, rozmarynem i pieprzem, dodajemy do niego figi. Pozostawiamy owoce w miodzie na 5 minut, po czym układamy je na cieście lekko dociskając. Posypujemy opłukanymi w zimnej wodzie kaparami, rozmarynem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy 10 minut.