Składniki:
mąka, 3,5 szklanki
mleko, 1 szklanka
drożdże świeże, 20 g
cukier, 1/3 szklanki
masło, 100 g
jaja, 2 szt
aromat waniliowy, 1 łyżeczka
śliwki, 7 szt.
cynamon, 1 łyżeczka
cukier puder, 1/2 szklanki
woda, 2 łyżki
mleko do kawy, 1 szklanka na osobę
kawa, 1/2 szklanki na osobę
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
KATARZYNA (MARKI)
(Głosów: 20)
Szklankę mleka przelać do garnuszka, lekko podgrzać. Dodać do niego drożdże, cukier, roztrzepane jaja, masło, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę i wlać mieszankę z garnuszka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie lepić się do rąk trzeba podsypywać mąką.Powinna powstać mięciutka puszysta kula. Takie wyrobione ciasto należy na 30-40 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić śliwki. Obsypać je cynamonem. Oraz zrobić lukier: w małej miseczce cukier puder rozmieszać z wodą na gładką masę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Urywać po kawałku i robić średniej wielkości kulki. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na niej śliwki. Drożdzówy piec około 30 minut w temperaturze 150 - 170 stopni. Gdy wystygną, polukrować. Ale gwarantuję że ciężko wytrzymać, więc przynajmniej połowa bułeczek, zniknie z blachy jeszcze gorąca :) Do tego KAWA a dokładnie CAFE LATTE! Nic prostszego! Kawę należy zaparzyć w dzbanuszku z dzióbkiem. Mleko lekko podgrzać i spienić je ręcznym lub elektrycznym spieniaczem do mleka. Przelać do wysokiej szklanki i odstawić na pół minuty, aby piana oddzieliła się od mleka. Następnie delikatnie, a nawet bardzo delikatnie wlać zaparzoną kawę. I gotowe! Boski początek dnia! Smacznego! :)