Przepis konkursowy

TORT MALINOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jaja, 5 szt.
Mąka pszenna, 3/4 szkl.
Mąka ziemniaczana, 1/4 szkl.
Cukier, 3/4 szkl.
Galaretka malinowa, 2 szt.
Śmietana 30%, 500ml
Maliny mrożone, 1/2 kg
Śmietana-fix, 3 szt.
Biszkopty podłużne, 2 opak.
maliny swieże, 30 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Helena (Bolecławiec)
(Głosów: 4155)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka. Mąki wymieszać przesiać i delikatnie przez sitko i wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem (tylko na dno). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 ºC około 30 - 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Dodatkowo każdy z blatów można naponczować wodą z cytryną i cukrem pudrem. Masa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i zamrożone maliny. Masa szybko stężeje. Blaty biszkopta przełożyć gęstą masą. Jeżeli masy zostanie można również posmarować boki tortu. Podłużne biszkopty ułożyć wokół tortu. Wierzch tortu udekorować malinami.
TORT Elegant
TORT Elegant
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 48
Sernik z dyni z pianką kokosową
Sernik z dyni z pianką...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Makaron z wątóbką
Makaron z wątóbką
30-60 min. 4 średni
Głosów: 40
MAKARON Z KURCZAKIEM  W SOSIE CYTRYNOWYM
MAKARON Z KURCZAKIEM...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4
Tarta jeżynowa z nutką białej czekolady
Tarta jeżynowa z nutką...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 137
Ciastka twarogowe z marmoladą
Ciastka twarogowe z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 11