Przepis konkursowy

TORT MALINOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jaja, 5 szt.
Mąka pszenna, 3/4 szkl.
Mąka ziemniaczana, 1/4 szkl.
Cukier, 3/4 szkl.
Galaretka malinowa, 2 szt.
Śmietana 30%, 500ml
Maliny mrożone, 1/2 kg
Śmietana-fix, 3 szt.
Biszkopty podłużne, 2 opak.
maliny swieże, 30 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Helena (Bolecławiec)
(Głosów: 4155)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka. Mąki wymieszać przesiać i delikatnie przez sitko i wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem (tylko na dno). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 ºC około 30 - 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Dodatkowo każdy z blatów można naponczować wodą z cytryną i cukrem pudrem. Masa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i zamrożone maliny. Masa szybko stężeje. Blaty biszkopta przełożyć gęstą masą. Jeżeli masy zostanie można również posmarować boki tortu. Podłużne biszkopty ułożyć wokół tortu. Wierzch tortu udekorować malinami.
Bigos z kurczakiem i grzybkami
Bigos z kurczakiem i...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 1046
Gołąbki w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Gołąbki w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 13
Tiramisu
Tiramisu
30-60 min. 8 średni
Głosów: 7
Tort bezowy z malinami, serkiem mascarpone pod chmurką z czekolady
Tort bezowy z...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 1
Filet w warzywach
Filet w warzywach
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Pierniczki na choinkę z okienkiem
Pierniczki na choinkę...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4146