Składniki:
ciasto francuskie, 1 opakownie
jajka, 3szt.
parówki Berlinki, 2 szt
czosnek, 2 ząbki
śmietana 12%, 0,5 szkl.
bazylia świeża, 10 listków
pasta z suszonych pomidorów, 2 łyżki
pomidorki cherry, 15 szt.
serek mascarpone, 12 łyżek
papryka słodka mielona, 1 łyżeczka
sół drobna, pół łyżeczki
pieprz cayenne, pół łyżeczki
Oto przepis na szybką i smaczną tartę dla każdego miłośnika ciasta francuskiego. Na blaszkę do tarty wykładamy ciasto francuskie. W misce przygotowujemy masę jajeczną - jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy przyprawy, pokrojone w kosteczkę parówki, pastę z suszonych pomidorów, posiekany drobno czosnek oraz bazylię. Masę wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki cherry przekrojone na pół i za pomocą łyżki serek mascarpone. Całość pieczemy przez około 30 min w 180 stopniach. Na koniec ozdabiamy listkiem bazylii. Bon apetit!