Składniki:
mąka, 600g
jajka, 2 szt
mleko, ok 1 litra
masło, 80g
jabłka, 5 szt
cukier, 6 łyżki
opakowanie budyniu, 2 sz
aromat, 1
cynamon, 0,5 łyżeczki
świeże drożdże , 25g
rodzynki, 2 garście (można dać więcej)
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Joanna (Wrocław)
(Głosów: 21)
Rodzynki dajemy do nasączenia.
50g masła roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Robimy rozczyn: podgrzewamy ok 150 ml mleka (ma być ciepłe nie gorące), dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżeczki mąki i drożdże. Mieszamy wszystko i na chwilę odstawiamy by drożdże zaczęły pracować (masa powinna zacząć się lekko pienić).
W międzyczasie do miski wsypujemy 2 szk mąki, przestudzone masło, jajka, 2/3 aromatu i pracujące drożdże. Wyrabiamy ciasto. Powinno odchodzić od ręki, jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Robimy kruszonkę: 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, reszta aromatu i 30g masła wsypujemy do miski i rozcieramy w rękach aż powstanie grudkowata, ale wciąż sypka struktura. Odstawiamy.
Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Nie odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przed rozwałkowaniem ciasta, obierzmy i zetrzyjmy jabłka na tarce.
Kiedy ciasto wyroście rozwałkowujemy je na blaszce, rozkładamy 2/3 startych jabłek, posypujemy częścią cynamonu (najlepiej połączyć go z 1-2 łyżeczkami cukru), na to rozlewamy gorący budyń, układamy rodzynki i resztę jabłek oraz kruszonkę.
Pieczemy 40-50 min w 180 st.