Składniki:
mąka tortowa Polskie Zboża, 2 szkl.
masło Mleczna Dolina, 3/4 szkl.
jajko Ale Jaja (roz. L), 1 szt.
cukier Słodka Łyżeczka, 1/3 szkl.
kakao Magnetic, 1 łyżka
proszek do pieczenia, 1 łyżecza
ser mascarpone Sottile Gusto, 1000 g
jajka Ale Jaja (roz. L), 4 szt
cukier puder, 3/4 szkl.
budyń waniliowy Twój Deser (proszek), 2 łyżki
laska wanilii - ziarenka, 1 szt.
masło Mleczna Dolina, 125 g
cukier puder, 1/2 szkl.
kakao Magnetic, 4 łyżki
żelatyna, 1 łyżeczka
wrząca woda, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marcin (Bytom)
(Głosów: 246)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier oraz masło i posiekać wszystko nożem na stolnicy. Potem dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę. Wszystkie składniki na ser powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować jajka z cukrem, dodać serek mascarpone i miksować ok 1 min. Do masy dodać wanilie i proszek budyniowy i zmiksować ok 1 min (do uzyskania jednolitej masy). Nagrzać piekarnik do temperatury 170 C. Przygotować formę do pieczenia (24x34). Wyłożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. Wylać masę serową i wstawić do większej formy wypełnionej wodą. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Po wstawieniu ciasta do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 C. Sernik pieczemy ok 1 h i 15 – 30 min. Po upieczeniu wyciągamy sernik z kąpieli wodnej i wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Gdy wystygnie, wstawić do lodówki na 12 h. Przygotować polewę. Masło rozpuścić, dodać cukier puder i wymieszać. Zdjąć z palnika i wsypać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszać. Po przestudzeniu, polać sernik. Smacznego!