Składniki:
Pieczarki, 500 g
Cebula, 1 szt.
Kostka rosołowa, 1 szt.
Czosnek, 1 ząbek
Jogurt naturalny, 2 łyżki
Masło, 2 łyżki
Groszek ptysiowy, 4 łyżki
Serek topiony, 75 g
Pietruszka zielona świeża, natka
Woda, 600 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Wrocław)
(Głosów: 54)
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Szatkujemy cebulę. Na rozgrzane masło wrzucamy pieczarki i dusimy tak aby nie spalić. Dodajemy cebulę i razem dusimy koło 10 minut, tak aby wszystko razem zmiękło. Przeciskamy czosnek i dodajemy do naszych duszonych składników. Następnie zalewamy pieczarki, cebulę, czosnek wodą i gotujemy. Kolejno dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy kolejne 15 minut. Kiedy zupa jest już gotowa czas na blender. Blenderujemy zupę, dodając powoli serek topiony, który powinien się roztapiać. Pilnujemy aby zupa nabrała prawidłowej konsystencji, jeśli jest zbyt rzadka - odlejmy trochę wody. Serek dodaje nadaje idealny kremowy kolor i smak.
Podając zupę na talerzach, warto zrobić kleks z jogurtu naturalnego, posypać to groszkiem ptysiowym a na końcu udekorować natką świeżej pietruszki. Krem ma idealny delikatny smak i jest bardzo sycący. Może być idealny na lunch w ciągu dnia lub jako danie podczas kolacji :)