Składniki:
mąki, 1 kg
drożdży, 100 g
Ale Jaja, 4
soli, szczypta
mleka , 4 szklanki
cukru, 2 łyżeczki
duże cebule, 2
kiełbasy podwawelskiej, 2 paczki
Ziarenek Smaku / Vegety, 2 łyżki
białego pieprzu, pół łyżeczki
gorącej wody, 1 kubek
olej,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Karolina (Dziergowice)
(Głosów: 9)
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać do mąki, jajek, mleka i soli. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, tak aby miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie przykryć go ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W tym czasie posiekać cebulę, pokroić w kostkę kiełbasę, wymieszać z przyprawami i odstawić do czasu wyrośnięcia ciasta. Ciasto wymieszać z „nadzieniem”. Najlepiej nabierać ciasto drewnianą łyżką uprzednio maczaną w gorącej wodzie. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.