Składniki:
cukier, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
mąka tortowa, 2 płaskie łyżki
cukier wanilinowy, jeden mały
wiórki kokosowe, 250 g
krakersy solone, duża paczka
migdały,
mleko , 0,5 l
margaryna, jednak kostka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Paula (Mielec)
(Głosów: 6)
Z 0.5 l mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy tak by nie zostało żadnych grudek. Pozostałą część mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier (wanilinowy również). Gdy cukier całkiem się rozpuści i nasza zaprawa zacznie się zagotowywać, dolewany resztę mleka zmieszaną z mąką, cały czas energicznie mieszając do momentu, aż wyjdzie nam budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wystudzony budyń należy zmiksować z margaryną-najlepiej dodawać stopniowo łyżką do margaryny cały czas mieszając masę. Na koniec dosypujemy do masy 200 g wiórek, miksujemy. Spód blachy wykładamy krakersami i wykładamy na nie połowę masy, a na nią koleją warstwę krakersów i pozostałą część kremu. Całość posypujemy poszatkowanymi migdałami i pozostałą częścią wiórek. Wkładamy do lodówki na min 3 h. Jemy :)