Składniki:
mąka na pizzę włoską, 30 dag
drożdze, 2,5 dag
sól , 0,5 łyżeczki
cukier, 0,5 łyżeczki
woda o letniej temperaturze, 3/4 szklanki
oliwa z oliwek Soleada, 1 łyżka
twarożek chudy, 20 dag
budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, 10-12 g
przecier pomidorowy, 3 łyżki
czosnek, 2 ząbki
papryczka chilli, 0,5 sztuki średniej wielkości
pieprz, 1/4 łyżki
oregano Prymat, 1 łyżka
grzyby suszone zmielone, 2 łyżki
pomidory, 2 sztuki
cebula czerwona, 1 sztuka mała
cebula biała, 1 sztuka mała
papryka czerwona, 1 sztuka
papryka żółta, 1 sztuka
krążki cebuli czerwonej i białej, kilka sztuk
krążki papryki żółtej i czerwonej, kilka sztuk
świeże zioła posiekane np. natka pietruszki, 2 łyżki
oliwki lub winogrona, 12 sztuk
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Olkusz)
(Głosów: 3424)
Nisko kaloryczna i niemalże beztłuszczowa, czyli idealna pizza dla osób odchudzających się, zawierająca mnóstwo składników bogatych w wartości odżywcze, a do tego jest bardzo smaczna. Chudnij z przyjemnością! NAJPIERW PRZYGOTOWUJEMY CHRUPKIE CIASTO I KREM TWAROŻKOWY DO WYPEŁNIENIA ŁÓDECZEK. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę mieszamy z solą, robimy zagłębienie i wlewamy do niego drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem twarożkowy – do twarożku wsypujemy budyń prosto z torebki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto wyrośnie 100 procent, ponownie go wyrabiamy i wałkujemy na kształt koła o średnicy około 40 cm. Teraz obrzeże ciasta formujemy w tzw. „łódeczki” w ten sposób, że najpierw dla ułatwienia wyznaczamy wokół pizzy w równych odległościach 12 punktów – na wzór tarczy zegara, następnie każdy z tych punktów zaciągamy palcem około 5 cm w kierunku środka pizzy i zaciskamy w ciasto, aby się nie odlepił. Powstało nam w ten sposób 12 łódeczek i każdą z nich napełniamy przygotowanym wcześniej kremem twarożkowym. TERAZ PRZYGOTOWUJEMY LEKKI I SZYBKI SOS POMIDOROWY. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, drobniutko posiekaną papryczką chili, pieprzem i oregano. Gdyby przecier był zbyt gęsty, można dodać kilka łyżeczek wody. Sosem smarujemy ciasto. CZAS NA DODATKI I PIECZENIE. Grzyby równomiernie rozsypujemy na sos. Następnie nakładamy pokrojone w plasterki pomidory, posiekaną w kosteczkę cebulkę białą i czerwoną. Połowę papryki czerwonej i połowę papryki żółtej też siekamy w kosteczkę i dajemy na cebulkę. Całą pizzę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po czym pieczemy 30 minut w temp.200 stopni. W trakcie pieczenia siekamy w kosteczkę pozostałe połówki papryk, które posypujemy na pizzę po jej upieczeniu. Na to nakładamy krążki cebuli białej i czerwonej oraz krążki papryki żółtej i czerwonej. Wierzch posypujemy świeżymi posiekanymi ziołami. Na koniec w każdej łódeczce w krem twarożkowy wciskamy po jednej oliwce lub winogronie. Pyszna pizza gotowa!