Składniki:
cukinia, 1,2 kg
cebulki szalotki, 3 szt
czosnek, 3 ząbki
jajka, 2 sztuki
marchew, 3 sztuki
boczek, 125 g
ser cheddar, 100 g
ziołaprowansalskie, sól, pieprz, wedle uznania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona (Wrocław)
(Głosów: 2)
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki, usuwamy miąższ i trzemy na tarce na małych oczkach (u mnie średnie). Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchewkę i sery trzemy na tarce na drobnych oczkach. Boczek smażymy z cebulką na rumiano, dodajemy na chwilę czosnek do zeszklenia. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Cukinię odsączamy z soku, mieszamy z marchewką, serem, boczkiem, żółtkami jaj oraz ubitymi białkami. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wypełniamy powstałą masą, wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, pieczemy pod przykryciem około 45 minut i 15 minut bez przykrycia. Najlepiej smakuje następnego dnia lub po paru godzinach od wystygnięcia, forma staje się bardziej zwarta i nie ma nadmiaru soków, który pojawia się tuż po upieczeniu.