Składniki:
Mąka, 150 g
Cukier, 150 g
Jaja, 6 szt.
Proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
Śmietana kremówka, 600 ml
Cukier puder, 3-4 łyżki
Cukier waniliowy, 1 szt.
Serek Mascarpone, 500 g
Truskawki, 1 kg
Płatki migdałowe,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Ewelina (Kędzierzyn-Koźle)
(Głosów: 45)
BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Ubijać białka, po chwili dorzucić cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i ubijać ok. 10 min. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochę do masy delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec 60 min. w temperaturze 150 stopni. KREM: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać serek i ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Biszkopt przekroić na 3 części. Spód posmarować kremem i ułożyć kawałki truskawek. Nałożyć kolejny krążek biszkoptowy, posmarować kremem i ułożyć truskawki. Nałożyć ostatnią część biszkoptu, udekorować kremem i truskawkami, środek posypać migdałami i gotowe.. :) SMACZNEGO.. :)