Składniki:
Ciasto: masło, 250 g
mąka pszenna , 200 g
mleko , 4 łyżki
kakao, 3 łyżki
jajka Ale jaja, 4 szt
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
cukier, 200 g
Masa:cukier, 200g
mleko , 500 ml
kasza manna, 6 łyżek
masło, 200 g
wiórki kokosowe, 200 g
Polewa: śmietanka 30% słodka, 100 ml
czekolada gorzka, 200 g
margaryna do wysmarowania blaszki, 1 łyżka
Ciasto: Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po 1 jajku Ale jaja. Cały czas ucierając (można również miksować), wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz dodaj mleko. Ciasto wylej na wysmarowaną margaryną i posypaną mąką formę do pieczenia o wymiarach około 30x40 cm. Piecz około 20 minut w temp. 180 C. Ciasto ostudź.
Masa: Mleko zagotuj. Dodaj masło i kaszę mannę. Wymieszaj i kolejno dodawaj cukier i wiórki kokosowe. Gdy masa zgęstnieje, gorącą wylej na wystudzone ciasto.
Polewa: Czekoladę razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, po czym polej nią ciasto. Odstaw do ostygnięcia.